Вертикално озеленяване в Екстериора

Вертикално озеленяване или така наречените зелени стени играят значителна роля за подобряването микроклимата и околната среда. По-специално, в районите с висока гъстота на населението, липсата на растителност и други негативни влияния на глобализацията, създаването на зелени фасади стават все по предпочитан „строителен материал” за облицовка на сградите.

зелени стени

Тези екологични фасади, наподобяват покривното озеленяване с тази си разлика че конструкцията върху която се развива растителният материал е различна. Растителните видове, който могат да се използват за екстериора в нашата страна са различни, но за съжаление не толкова богати като видово разнообразие. Предимно растения устойчиви на метеорологичните условия, развиващи се в по – ограничен почвен субстрат. Въпреки тези си ограничения   възможностите за развитие на зелени стени не бива да бъдат пренебрегвани. С екологичните ползи и високите си естетически качества многократно биха възвърнали направената за тях инвестиция.

Места на които ще изградим вашата вертикална градина

Зелени стени в интериора

Вертикално озеленяване или така наречените зелени стени в интериора оказват значителна роля за подобряването микроклимата в затворени помещение. Тези зелени стени са особено подходящи за бизнес сгради, хотелски комплакси, изложбени зали, затворени помещения посещавани от много хора или просто у дома.  Начините за изработка на такава зелена система са различни като  постоянно се разработват нови методи за по-голяма устойчивост и ефективност. Ще ви представим различни варианти за създаване на зелени стени.

зелена стена в интериора

Зелени стени от скандинавски мъх

В последните години и в България започват да се налагат нестандартни решения за използване на не традиционна растителност в закрити пространства. Все по-голяма популярност добива един лишей използван в интериора, а именно – Cladonia stellaris или по-популярен като Скандинавски мъх или норвежки. Чрез специална процедура по балсамиране той се обработва и обагря в различни цветове, което ни позволява на осъществяваме различни решени. Също така се запазва се и естествената мекота и структура мъховете, което го запазва 10 години. В естествени условия мъховете растат много бавно 5-7 мм на година. Целия процес по бране, балсамиране, обагряне, почистване, подготовка за монтиране са изцяло ръчен процес изискващ много време и усилия. Освен че придават модернистичност и уникалност на помещенията, монтирани в интериора стените от скандинавски мъх  имат много положителни качества.

stena s muh

Зелени стени с тропическа растителност

стена с тропически растения

Зелена стена с билки и подправки

стена с подправки