Project Description

Частен дом Бургас

Клиент: Частно лице

Обект: Еднофамилна къща, град Бургас

Дата: 10-11.2016

Изпълнение : Ава Парк

Проект : “Зи Дизан“

Обект: Технически проект за озеленяване на двор Бургас

Цел: Паркоустрояване на дворното пространство и създаване на кътове за отдих. Внасяне на колоритна и високодекоративна растителност.

Какво направихме ние

  • Подбор на разнообразна и високодекоративна растителност

  • Цялостен технически проект по част „Паркоустройство и балагоустройство”

  • Количествени и стойностни сметки

  • Проект за озеленяване на двор Бургас

  • Техническо ръководство във фазата на изграждане

Имотът се на мира на едно приказно място в непосредствена близост до морския бряг. Основната ни цел беше по никакъв начин проектното решение да не закрива уникалната гледка която се разкрива от почти всяка точна на обекта.
Съобразявайки се с това растителността основно е разпределена от двете страни на двора . По желание на възложителя бе разположен и един голям скален кът с огромно видово разнообразие. Като акценти в него засадихме маслина,плачеща бреза Betula pendula ‘Yongii’ и Acer palmatum ‘Bloodgood’. Използвахме различна храстова, перенна и седумна растителност, която да внася колорит през всички сезони.
От едната страна на оградата направихме жив плет от короните на редово засадени дървета Liquidambar styraciflua. С правилно и навременно подрязване чрез тях ще се получи своеобразен щит, спиращ ветровете. От другата страна развихме композиция наподобяваща малка горичка. Бяха създадени различни комбинации като боравихме с формите на короните и багрите на листната маса. Обемното пространство е разработено на няколко етажа. Комбинирахме вечнозелени и широколистни растения. Едни от най интересните растения в тази част са Osmanthus olea fragrans ‘Rubra’, Ginkgo biloba ‘Fastigiata’, Muhlenbergia capillaries, както и нови сортове на Hydrangea, Acer palmatum ‘Fireglow’ и други. В пространствата около къщата използвахме едноцветна сезонна растителност Impatiens ‘Nova guinea’, сортове на каскаден Pelargonium съчетани със стриктни конусовидни форми на Тaxus baccata. Около басейна използвахме големи индивиди на Nerium oleander, както и декоративни форми на Photinia. Основния акцент на двора е бозай от вида Pinus на възраст над 50 години внесен от Япония.

Проектант

Това е един от най-любимите ми обекти, който разработихме през 2016 година. Огромно удоволствие и чест за мен беше, че точно аз бях избрана да разработя този невероятен проект. След като изпълнихме почти 98% от заложеното в проекта, си върнах надеждата, че наистина има хора който могат да оценят работата и нуждата от нас ландшафтните архитекти. Благодарна съм за доверието както на възложителя така и на екипа който ни помогна това да стане реалност.